RSS

Viskas. Dėl Lietuvos ateities aš ramus.

08 Feb

Aivaro Šimeliūno nuotr.

Šį trečiadienį dalyvavau superiniame renginyje – „Ateities Generatoriuje“. Idėja gana paprasta – keli įdomesni žmonės dėsto įvairius dalykus: istoriją, ekonomiką, geografiją, gimtąją kalbą ir t.t. – bet kažkodėl nepraktikuojama pas mus, Lietuvoje. O čia va toks Andrius Kleiva ne tik sugalvojo, bet ir įgyvendino. Iš esmės pats vienas, vienuoliktokas, tik su bendramokslės pagalba. Prikalbino Švietimo ministeriją, surado rėmėjus, lektorius.

Apskritai, Andrius yra unikalus žmogus. Atsimenu, antrosios Lietuvos blogosferos bangos metu (~2007) niekaip negalėjau patikėti, kad čia rašo vos 11 metų turintis veikėjas. Nes, na, tikrai ne vienuolikmečio rašyta. O dar paskui organizuojamos „BlogOut“ konferencijos pajūryje… Ne, rimtai, čia kažkoks šmaikštuolis, berniuko nuotrauką iš internetų nufirfinęs, linksminasi.

Paskui kažkuriame „Logine“ pamačiau Andrių. Nuosavą stalčių reikėjo lipnia juostele atgal prisiklijuoti.

„Ateities Generatoriaus“ organizacija buvo aukščiausio lygio. Patikėti, kad tai padarė du vienuoliktokai – sunku. Kokia nors ministerija čia įkurtų darbo grupę iš kokių 5-6 žmonių, mažiausiai. O čia – savo iniciatyva, be jokio atlygio.

Ir žinote, kas keisčiausia? Abu organizatoriai neatrodė tiek jau ir pavargę :D
Jaunystė, taip sakant…

Kuo bus Andrius po kokių 10 ar 20 metų – aš visiškai neįsivaizduoju. Tiesiog fantazija neneša. Bet galiu tvirtai pasakyti – bus tuo, kuo užsinorės, o ne tuo, „kaip jau gyvenimas lėmė“.

„Ateities Generatorius“ vyko Palangoje, Palangos Senojoje gimnazijoje. Mokykla – ohoho. Sporto salė nedidelė, bet dviejų aukštų ir su elektroninėmis švieslentėmis. Kino teatro dydžio aktų salė (kurioje savaitgaliais rodo filmus). Akvariumai kabinetų sienose (na gerai, tik vieną tokį mačiau, bet vis tiek!). Dubstepas vietoje skambučio.

Ir akivaizdu kad ne valdininkų iniciatyva. Patys norėjo, patys pasidarė. Ne be tėvų pagalbos, aišku, bet akivaizdi paties jaunimo iniciatyva.

Pranešėjų buvo aštuoni: animatorius “ target=“_blank“>Meinardas Valkevičius, filmų, reklamų kūrėjas Artūras Eimulis, sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentas Bronislavas Vyšniauskas, buriuotojas, buvęs žurnalistas Rokas Arbušis, „Microsoft“ atstovas Tautvydas Dagys, DNB banko atstovas Arvidas Bendorius, buvęs teisingumo ministras ir dabartinis Seimo narys Remigijus Šimašius ir Jūsų visiškai nenuolankus netarnas.

Ne visai suprantu, kodėl į kompaniją buvau pakviestas ir aš, bet tris pamokas dėsčiau lietuvių kalbą, rašytinę kalbą ir kalbą apskritai. Dėstyti buvo įdomu dėl dviejų priežasčių – pirma, man visada labai įdomu bendrauti su jaunesniais už save, antra – šiomis dienomis kaip tik turiu stomatologinių problemų, ir nuskausminamieji kartais veikė ne visai taip, kaip turėjo :)

Aivaro Šimeliūno nuotr.

Aiškinau, kad mums labai pasisekė, kad gimėme Lietuvoje. Nes lietuvių kalba – palyginus sudėtinga, o atlikdami sudėtingas užduotis, laviname protą. Taigi, gimėme – ir turime natūralų hantelį for free!

Taip pat bandžiau paaiškinti, kaip reikia sukalti gerą tekstą – kad jį skaityti būtų ir naudinga, ir malonu šiais e-medijų laikais.

Visą renginį vainikavo pietūs diskusija. Šioje vietoje Andrius, reikia pripažinti, su manimi prasuko neblogą vadybinį triuką – iš pradžių prikalbino moderuoti diskusiją, o paskui nekaltai paklausė: „O apie ką bus diskusija?..“ Išsisukau su „Ko neišmokys mokykla“…

Aivaro Šimeliūno nuotr.

Diskusija gavosi gerokai įdomesnė ir smagesnė, nei planuota. Visi puikiai atliko roles, kurių iš jų ir tikėjausi: mokytoja gynė mokyklą ir švietimo sistemą (nors viena pirmųjų jos frazių buvo kultinė – „visų pirma, aš nenorėčiau būti moksleivių vietoje“), Tautvydas motyvavo, o R. Šimašius generavo idėjas, ką galima būtų daryti geriau. Beje, vieną R. Šimašiaus citatą reikėtų padaryti paveikslėliu, ir įsilaužus į visų, kas dirba su Lietuvos švietimo sistemos strategijomis, kompiuterius, uždėti kaip wallpaperį:

Manau, pagrindinis dalykas – pagarba. Kai mokykla girsis ne tik kas kur įstojo, bet kad ir geriausias miesto stalius, šaltkalvis ar variklių meistras yra baigęs šią mokyklą, šie žmonės jausis ne gadinantys statistiką, o mokyklos ir bendruomenės pažibos.

Diskusijos išvados nebuvo itin originalios, bet jas jaunimui tikrai reikia kartoti, ir kuo dažniau bei kuo įsimintinesni žmonės tai kartos, tuo bus geriau: reikia gyventi savo galva, reikia remtis kritiniu mąstymu (nejaugi tikrai bus gerai, jei stosi į universitetą vien dėl to, kad taip nori tėvai, nors pats jauti stiprų potraukį veržlėrakčiams ir grąžtams?), reikia mokytis įvertinti riziką, o pabaigai – vėlgi, remiantis R. Šimašiaus mintimis – ar žmogus nugyveno laimingai rodo ne tai, kiek daug vienoje ar kitoje skalėje jis pasiekė, o ar gyvenimo pabaigoje jis gali nuoširdžiai pavadinti savo gyvenimą laimingu. Nesvarbu, kuo buvai – ministru, megakorporacijos CEO, geriausiu rajone tekintoju ar kukliu batsiuviu, su pasimėgavimu užauginusiu krūvą vaikų.

A, o kodėl tokia įrašo antraštė? Čia net ne mano mintis – taip automobilyje ramiu ir užtikrintu balsu pareiškė Arvidas Bendorius. Bet visiškai pritariu Arvidui. Aš, būdamas dešimtoku ir mokydamasis tiksliųjų mokslų mokykloje, tikrai nežinojau, kas toks yra Stephenas Hawkingas, o čia teigiamai ošė net merginos. Bendravimo laisvumas, pasitikėjimas savimi, neužsidarymas savyje. Žinoma, yra visokių – yra ir tokių, kurie mieliau griaužia sėmkes prie surūdijusio golfo, bet tokie prie ateities kūrimo tikrai neprisidės, tai aš ir ramus. Nes tie, kurie tikrai prisidės, potencialo turi – sakyčiau, daugiau, nei mūsų karta (hehe, kaip seniokiškai skamba). Galimybių – taip pat daugiau, nei turėjome mes, ir čia ne bėdavoju, kaip mums buvo sunku, ar duodu netiesiogines užuominas, kad mes kietesni, nes gyvenome sunkesnėmis sąlygomis, o nuoširdžiai džiaugiuosi, kad jaunimui atsiveria didesnės galimybės.

Hey, juk jie galiausiai mums pensijas uždirbinės!

Beje, dar vienas Arvido gerai pastebėtas momentas – šiuolaikinis jaunimas yra brandesnis. Tiek Arvido, tiek dar mano paauglystės laikais, jei vaikinas ir mergina ar kartu kur eidavo, ar darydavo ką nors kartu (tarkime, kartu ruošdavo pamokas. Ne, tikrai vien tik ruošdavo pamokas) – tai jau vis tiek kažką reiškė, santykių prasme. Dabartiniai paaugliai pernelyg nesureikšmina lytiškumo bendroje veikloje. Mano vertinimu – tai puiku. Tai natūraliai ateinanti, o ne buka ir neįtikinama įstatymo raide reglamentuota lyčių lygybė.

Žodžiu, aš ramus. Viskas bus OK.

 

2012 II 10 Atnaujinimas: OK, paveikslėlis wallpaperiui jau yra. Dabar tik beliko surasti hakerius. Tik dėmesio – kai dėsite , darykite centered, nes paveikslėlio rezoliucija nedidelė!

 
7 Comments

Posted by on 2013 vasario 8 in Taaaip...

 

7 responses to “Viskas. Dėl Lietuvos ateities aš ramus.

  1. voldemaras

    2013 vasario 10 at 10:22

    Pensiją uždirbo PENSININKAS !

     
  2. Auksinis kardas

    2013 vasario 11 at 18:55

    Su dabartine pensijų sistema, pensininkas uždirbo ankstesniems pensininkams.

    Straipsnis nuotaikingas, bado akis viena – jei visus angliškumus pakeistume rusiškumais, būtų vaizdelis, kur kas baisesnis už tarybinių laikų vaizdus. Pabuskite, joks „hey!“ neturi apšikti gražuolio „ei!“.

     
    • Adis

      2013 vasario 12 at 10:41

      Man nesuprantama, iš kur pas žmones tiek baimės ir nesaugumo jausmo, kad nuolat kažką reikia saugoti, ginti, drausti.

      Kalbos funkcija – komunikacija. Žinutę gavai, supratai – ir puiku. O visi kiti dalykai man primena kabinėjimąsi prie plaukų ilgio vyrams ir ideologiškai netinkamą kelnių klešnių platumą.

       
      • dzyvai

        2013 vasario 12 at 15:54

        Pats sau kažkiek prieštaraujat. Čia apie tai, kokią puikią kalbą turim („hantelius“) ir požiūrį į „hey“. O straipsnio žinia išties puiki.

        Tiesa, apie tuos kur saulėgrąžas prie golfo spjaudo – juk jie greit bus (o gal jau yra) puikiausi miestelio variklių specialistai. Ir, nors ir nerašys penkmečio planų švietimui, ateitį kurs, net jeigu Jūs juos jau nurašėte – kurs tvarkydami Jūsų automobilio variklį ir pirkdami saulėgrąžas. Šimašiaus tezę pradėkit įgyvendinti nuo savęs, tada nereiks ir hakeriams niekur laužtis :)

         
        • Adis

          2013 vasario 12 at 16:41

          O tai Jūs visą laiką treniruojatės tuo pačiu hanteliu ir tuo pačiu svoriu? Ir norite pasakyti, kažkoks progresas yra?..

          Man kažkaip atrodo, sporto klubuose ne netyčia tiek visokių staklių ir svarmenų pridėta.

          Dėl saulėgrąžininkų – kaip mokykla gali didžiuotis tais, kurie į ją net neina?

          Beje, įdomi meistro, pas kurį taisausi savo automobilį, istorija. Tėvas – kultūros šulas, inteligentas. Brolis – panašiai. O pats meistras – irgi tikras inteligentas, fantastiškai bendraujantis, bet va nuo vaikystės jautė potraukį varžtukams ir užsiėmė amatu, kad ir kaip tai kam nepatiko. O dabar važinėja geresniu nei daugumos savo klientų automobiliu, ir klientų turi tiek, kad kartais tik po pusantros savaitės gali priimti.

          Manau, tokių auginimui ir taikytina Šimašiaus mintis – kurie veikia ir nuveikia, o ne trinasi kiemuose ir nervina paukščius tuščiais saulėgrąžų lukštais.

           
          • dzyvai

            2013 vasario 13 at 0:15

            Ačiū už pagarbų atsakymą :)

            Kadangi (mūsų diskusijoj) svarbiausia – žmogus, tai man įdomiausia ši mūsų supratimų takoskyra.

            „Dėl saulėgrąžininkų – kaip mokykla gali didžiuotis tais, kurie į ją net neina?“

            Ar tam, kad gerbti variklių taisytoją už jo nuoširdžiai atliekamą ir puikų rezultatą duodantį darbą, reikia, kad jis žinotų, kas yra „Gulbių ežero“ autorius, ar turėtų devynių klasių pažymėjimą su puikiais pažymiais?

            Kadangi asmeniškai pažįstu auksarankį žmogų, kuris ir devynias nelabai noriai baigė (mieliau sėmkes spjaudė), bet savo darbštumo dėka pradėjo darbą, ir dabar yra įdarbinęs kitus kaimelio gyventojus (ko gero geriausias kaimelio darbdavys), užsiima automobiliais (bet ne varikliais), štai antras kontrolinis klausimas mums suvokti savo poziciją:

            Kas vertas didesnės pagarbos, ar puikų išsilavinimą pasiekę vyrukai, apsirėdę prabangiomis eilutėmis, kurie išvydę prieš save mažiau išsilavinusį, apgauna jį, ar tas mažiau išsilavinęs, nors kartais ir apgautas „eiliuotų“, atkakliu darbu vistiek išeinantis į pliusą ir vystantis savo veiklą?

            „Manau, pagrindinis dalykas – pagarba“. Išplėtokim mintį: jeigu mokyklos galėtų didžiuotis ir tais, kurie spjaudė saulėgrąžas, ir net nebaigę pilnos mokyklos nepradėjo prekiauti narkotikais, bet tiesiog nuoširdžiai stengiasi kokybiškai dirbti, yra verti pagarbos, nes vadovaujasi gerbtinomis vertybėmis, prie kurių diegimo ir mokykla prisidėjo :)

             
  3. Adis

    2013 vasario 13 at 14:32

    Citata yra apie mokyklos požiūrį. Plėtodamiesi galime ir iki Ūkio banko sąsajų su Ratzingerio atsistatydinimu prieiti ;) Apgailestauju, bet man tokiam dalykui tikrai gaila laiko.

    Dėl klausimo, kas vertesnis pagarbos – verčiausias tas, kuris išvis nesileidžia apgaunamas.

     
 
Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos